Rugsėjo 25–26 dienomis universitete buvo švenčiama Europos kalbų diena. Jau ne pirmus metus išradingu šios dienos minėjimu stebinantis VDU Užsienio kalbų institutas su Studentų atstovybe šiemet suorganizavo krepšinio turnyrą „Kovoju už kalbą“.

Kaip teigė Užsienio kalbų instituto direktorė prof. Nemira Mačianskienė, Europos kalbų dienos šventė suvienijo du VDU studentų pomėgius: krepšinį ir užsienio kalbas. Neseniai Ispanijoje vykęs Pasaulio krepšinio čempionatas padiktavo ir kalbų šventės tematiką. Šiemet ji buvo sportiška ir vyko neįprastoje vietoje – Kauno „Žalgirio“ arenos prieigose.

VDU kalbų studentai buvo kviečiami iš anksto registruoti savo krepšinio komandas, kurios kovotų už vieną pasirinktą kalbą. Taip buvo suformuotos net šešiolika ekipų, atstovaujančių anglų, ispanų, vokiečių, prancūzų, italų, lotynų ir lietuvių kalboms. Į turnyrą sportininkus atlydėjo ir juos palaikantys sirgaliai. Ispanų kalbos ekipos aistruoliai išsiskyrė išradingomis skanduotėmis, tuo tarpu už anglų kalbą kovojusių „White knights“ (liet. k. – balti riteriai) sirgaliai mojavo baltais balionais ir į viršų kėlė spalvingus plakatus su komandos šūkiu „Ball until you fall“ (liet. k. – žaisk, kol nugriūsi).

Nuo pat pirmojo teisėjo švilpuko užvirė atkakli kova, kiekviena komanda stengėsi pademonstruoti pačius geriausius krepšinio įgūdžius žaidžiant 3 prieš 3. Netrūko emocijų ir triukšmo, net dėstytojai įsijungė į sirgalių gretas ir džiaugsmingais šūksniais lydėjo kiekvieną savų studentų pelnytą tašką. Po aštuntfinalių ispanų kalbos studentai pasiūlė visiems šiek tiek pajudėti ir sušokti makareną.

Finale susikovė lietuvių ir vokiečių kalbų komandos. Rezultatu 16:9 nugalėjo ekscentriškai pavadinta ekipa „Dar negavę ir negausim“. Jos atstovams Lukui Grabauskui, Rokui Stankevičiui ir Pauliui Danisevičiui VDU Užsienio kalbų instituto direktorė prof. N. Mačianskienė įteikė nugalėtojų taures bei pagrindinį prizą – pažymėjimus, leisiančius šiems studentams nemokamai mokytis vieną iš 30 institute siūlomų užsienio kalbų. Antrąją vietą užėmusi komanda „Historiker“ taip pat džiaugėsi gautais prizais.
  Miguelio de Cervanteso klubą ir ispanų kalbą turnyre atstovavo komanda  „Los rastrillos“ (liet. k. – grėbliai). Nors ekipai nepavyko perlipti aštuntfinalio barjero, visi puikiai praleido laiką gryname ore.

Vigilija Žiūraitė
J. Petronio nuotr.