Balandžio 15-25 dienomis Vytauto Didžiojo universitete vyks kasmetinis festivalis „Primavera en español“ (liet. Ispaniškas pavasaris), kurio organizatoriai šiemet kviečia pažinti ispanakalbio pasaulio kultūrinę įvairovę. Visi festivalio renginiai yra atviri plačiajai visuomenei ir vyks ispanų, lietuvių bei anglų kalbomis.

Viena kalba – daugiakultūris pasaulis

13-ojo festivalio „Primavera en español“ tikslas – skatinti kultūrinį dialogą ir tarpusavio supratingumą, taip pat didinti užsienio piliečių įsitraukimą ir puoselėti daugiakalbystę. „Ispanų kalba yra oficiali net 21-oje šalyje, todėl nenuostabu, kad ši kalba, kuria visame pasaulyje gali susikalbėti apie 580 milijonų žmonių,  vienija ir daug skirtingų kultūrų. Kadangi ispanų kalba Lietuvoje sparčiai populiarėja, ypač šalies mokyklose, šiemet kviečiame į ispanakalbį pasaulį pažvelgti plačiau ir neapsiriboti tik Ispanija. Bendradarbiaudami su Ispanijos, Latvijos, Estijos, Meksikos ir Salvadoro mokslo institucijomis, tikimės atverti duris į turtingą ispanakalbio pasaulio kultūrinę įvairovę. Balandžio 18 dieną lauksime jūsų festivalio atidaryme, kuriame Ispanijos Karalystės ambasadorė María Nieves Blanco Díaz pristatys istorinę parodą „12 mapas y un proyecto. Cartografías de Europa”. – festivalį pristato Vigilija Žiūraitė, VDU ispanų kalbos lektorė ir viena iš organizatorių.

Ispanakalbiai VDU studentai pristatys savo kultūras

Šiemet pagrindiniai festivalio „Primavera en español“ organizatoriai – ispanakalbiai Vytauto Didžiojo universiteto studentai. Fiorella iš Venesuelos, Marilis iš Meksikos, Christian iš Salvadoro, Alberto ir Laura iš Ispanijos bei Georgina iš Andoros savo šalies kultūrines ypatybes pristatys legendų ir mitų vakare balandžio 16 dieną. Studentai taip pat kviečia geriau pažinti ispanakalbio pasaulio muziką ir antrosios festivalio savaitės pradžioje sudalyvauti karaokės vakare, kuris vyks meksikietiškame restorane „Amigo BBQ“. Dar viena studentų ruošiama staigmena – saldumynų iš ispanakalbių šalių konkursas, vyksiantis balandžio 24 dieną. „Festivalį užbaigsime koncertu Muzikos akademijoje, kur kartu su René iš Meksikos atliksime įvairius kūrinius, geriausiai reprezentuojančius šalis iš kurių atvykome – Venesuelą ir Meksiką. Kviečiame visus dalyvauti!“ – kviečia Fiorella Fusco, VDU Muzikos akademijos studentė. 

Ispanų kalbai VDU – 35 metai

Minint Vytauto Didžiojo universiteto atkūrimo 35-metį, tiek pat metų sukanka ir ispanų kalbos, kuri visuomet buvo viena iš populiariausių studentų pasirenkamų kalbų, dėstymo tradicijai universitete. Šios sukakties proga, „Primavera en español“ organizatoriai išlaiko svarbias festivalio tradicijas, tapusias neatskiriama ispanų kalbos istorijos VDU dalimi. Kaip ir kasmet, festivalio veiklos apjungia ne tik studentus, bet ir moksleiviu bei absolventus. Balandžio 18-ios vakarą VDU absolventai yra kviečiami sugrįžti į universitetą ir renginyje „Ispanų kalba mano gyvenime“ pasidalinti savo patirtimis, sėkmės istorijomis ir pasiekimais siejant savo profesinę veiklą su šia kalba. Moksleiviams skirtas renginys – olimpiada „Ispanakalbis pasaulis ir aš“ – vyks jau septintąjį kartą. Taip pat išlaikoma tradicija į festivalį kviesti lektorius iš užsienio. Pirmąją festivalio savaitę kūrybinio rašymo seminarus ves lektorė Agata Babina iš Liepojos universiteto (Latvija), o  antrąją – paskaitas  skaitys Gvadalajaros ITESO universiteto (Meksika) lektorė Martha Flores Carillo. Balandžio 23 dieną vyks ispanakalbių šalių poezijos vakaras, kurį ves lektorė Ana León Manzanero ir studentai iš Latvijos kultūros akademijos. Skaityti poeziją ispanų kalba šiame vakare yra kviečiami visi norintys! 

Festivalį organizuoja Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas bei VDU Užsienio kalbų institutas, bendradarbiaudami su Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje. Festivalį finansuoja VDU studentiškų organizacijų paramos fondas. 

Daugiau informacijos apie festivalį – renginio socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Renginių programa: