Gruodžio 3 dieną, šeštadienį, vyks VI-asis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ispanų kalbos forumas (isp. Foro de español en Kaunas). Tarptautinis renginys šiemet Kaune suburs daugiau nei pusšimtį ispanų kalbos specialistų iš Ispanijos ir kaimyninių šalių. 

Pagerbs prof. B. Ciplijauskaitės atminimą

Pagrindinis Ispanų kalbos forumo tikslas – suburti ispanų kalbos dėstytojus, mokytojus, vertėjus ir kitus specialistus bei suteikti jiems erdvę dalintis naujienomis, mokslinių tyrimų rezultatais, diskutuoti apie naujausius kalbų mokymo(si) metodus. „VI-ąjį Ispanų kalbos forumą pradėsime su ypatingu pranešimu apie vieną žymiausių pasaulio ispanisčių, išeivijos lietuvę prof. Birutę Ciplijauskaitę. Šiemet kaip tik sukanka penkeri metai po profesorės mirties, todėl norime ne tik pagerbti jos atminimą, bet ir supažindinti forumo svečius su šios išskirtinės asmenybės gyvenimu ir nuveiktais darbais. Prof. B. Ciplijauskaitės pavardė yra žinoma visame pasaulyje ir mes tuo labai didžiuojamės“ – teigia forumo organizatorė, Užsienio kalbų instituto ispanų kalbos lektorė Vigilija Žiūraitė.

Forumo programoje – lektoriai iš užsienio

VI-ojo Ispanų kalbos forumo programoje – profesionalų iš Ispanijos, Italijos, Latvijos, Estijos ir Čekijos moksliniai pranešimai bei praktiniai seminarai. Navaros unversiteto (Ispanija) mokslininkas Dámaso Izquierdo Alegría lygins gimtakalbių ir negimtakalbių filologijos studentų rašto darbus ir juose dažniausiai pasitaikančias klaidas. Ispanų kaip užsienio kalbos mokymo(si) ekspertė, Alikantės universiteto (Ispanija) mokslininkė María del Carmen Méndez Santos savo praktiniame pranešime kvies forumo dalyvius geriau pažinti ispanų kalbos dėstytojo profesiją ir jai kylančius iššūkius. Taip pat savo žiniomis dalinsis ir Baltijos šalių universitetų dėstytojos: Agata Babina iš Liepojos universiteto (Latvija) bei Clara del Rey Castaño iš Talino universiteto (Estija). 

Lietuvos ir Ispanijos diplomatiniams santykiams – 100

Pirmą kartą VDU lankysis ir sveikinimo žodį Ispanų kalbos forumo dalyviams tars naujoji Ispanijos Karalystės ambasadorė Lietuvoje Nieves Blanco Díaz. 2022 metai žymi Lietuvos ir Ispanijos diplomatinių santykių šimtmetį. Lietuva ir Ispanija glaudžiai dirba kartu gindamos bendras demokratijos, teisės viršenybės ir žmogaus teisių vertybes bei tvirtai bendradarbiauja Europos Sąjungoje ir NATO. Lietuvoje taip pat pastebimas ispanų kalbos populiarėjimas ir auganti paklausa tiek šalies universitetuose, tiek mokyklose. VDU ir Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje jau daugiau nei dešimtmetį bendradarbiauja organizuojant bendras kultūrines veiklas. 2017 metais ambasada padėjo suorganizuoti pirmąjį Ispanų kalbos forumą VDU ir kasmet remia šią iniciatyvą. 

Forumas vyks ispanų kalba. Būtina išankstinė registracija.

Detali programa.