Ketvirtasis ispaniškos kultūros festivalio „Primavera en español 2015“ rytas prasidėjo Lotynų Amerikos regiono pažinimu. VDU dėstytoja, socialinių mokslų daktarė Gintarė Žukaitė pasidalino savo žiniomis ir sukaupta patirtimi apie šias egzotiškas ir išskirtines Pietų Amerikos šalis. Paskaitos dalyviai buvo supažindinti su regione vartojamomis kalbomis, geografine aplinka, politinėmis sistemomis, socialiniais ir politiniais judėjimais bei istorinėmis aplinkybėmis, turėjusiomis įtakos šių dienų santvarkoms. Buvo aptartos ir lietuvių bei lotynų amerikiečių sąsajos. Įdomu tai, kad, pasak dėstytojos, Lotynų Amerikoje yra įvairaus dydžio lietuvių bendruomenių, kurių jaunosios kartos jau nebekalba lietuviškai, tačiau vis dar švenčia lietuviškas šventės, domisi Lietuva ir laiko save šios bendruomenės dalimi.
Taip pat balandžio 23-ąją dieną visame pasaulyje švenčiama Tarptautinė knygos diena, todėl po išties įdomios paskaitos apie Lotynų Ameriką, vakare ispaniško žodžio mylėtojai rinkosi į knygos dienai skirtą ispaniško teksto skaitymo konkursą. Knygos diena turi išskirtinę svarbą Katalonijoje, todėl renginio svečius su šiame regione labai svarbiomis knygos dienos tradicijomis supažindino Kaune gyvenanti ispanė Ingrid Morancho. Prieš porą metų Miguelio de Cervanteso klubo nariai ir patys šią dieną šventė taip, kaip įprasta Katalonijoje, Laisvės alėjoje praeiviams dovanodami knygas ir rožes.
   
Skaitymo konkurse dalyvauti ryžosi net 13 merginų, kurios, skaitydamos gražiausius savo pasirinktus ispaniškus eilėraščius, poemas ar pasakas, kovojo dėl geriausios skaitovės vardo ir pagrindinio prizo – nemokamų bet kurios užsienio kalbos kursų, kurį įsteigė VDU Užsienio kalbų institutas. Konkurso dalyves vertino labai mylimas ir gerbiamas, ilgametis VDU ispanų kalbos dėstytojas, vertėjas Bronius Dovydaitis, didelė ispanų kalbos mylėtoja, užsienio kalbų instituto direktorės pavaduotoja Vilma Bijeikienė, be galo savo gimtąją kultūrą mylinti ir Lietuvoje ją puoselėjanti Rocío Cortés Gañán bei į „Primavera en español“ festivalį tiesiai iš Ispanijos atvykęs, sėkmingas verslininkas Ignacio Ibarra Mendoza.
Renginio metu nuskambėjo daugybė įvairiausių ispanakalbių autorių kūrinių, todėl kompetetingai komisijai teko nemenka užduotis išrinkti geriausias skaitoves. Tačiau po diskusijų ir pasitarimų komisijos pirmininkė V. Bijeikienė paskelbė nugalėtojus. Trečioji vieta atiteko magistrantūros studentei Ingai Pilipaitytei, skaičiusiai Luis Cernuda  kūrinį „Si el hombre pudiera decir”. Antrosios vietos komisijai išrinkti nepavyko, todėl buvo paskelbtos dvi pirmosios vietos, kurias laimėjo VDU Rasos gimnazijos moksleivė Anastasija Jagafarova, skaičiusi Pablo Neruda „Veinte poemas de amor y una cancion desesperada. Poema 5“, ir Teisės bei policijos veiklos studentė Greta Purmalytė, deklamavusi Antonio Machado eilėraštį „La primavera besaba”. Užsienio kalbos kursų dovana atiteko Gretai, todėl, kad Anastasija, kaip ir visi kiti VDU Rasos gimnazijos moksleiviai, turi nemokamą galimybę VDU mokytis visas norimas užsienio kalbas.
.

 Gintarė Labotakytė
Eglės Janušauskaitės nuotr.