Jau šeštąjį kartą pasitikti pavasarį pakvies didžiausias ispaniškos kultūros festivalis Lietuvoje „Primavera en español“, kuris vyks balandžio 18-28 dienomis Vytauto Didžiojo universitete. Šiemet kelionėms po ispanakalbį pasaulį skirti festivalio renginiai padės ne tik dar geriau pažinti Ispaniją, bet ir Lotynų Amerikos šalis.
Festivalio startas simboliškai sutampa su pagrindinio šventės organizatoriaus – Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubo – penktuoju gimtadieniu. „Primavera en español 2016“ atidarymo vakaro dalyviai bus pakviesti prisiminti organizacijos veiklą ir pasveikinti klubą sudainuojant „Feliz cumpleaños“. Šventės metu bus pristatyti festivalio renginiai, taip pat paskelbta fotografijų konkurso „Mano ispaniškas selfie“ pradžia. Tradiciškai bus apdovanotas prof. Birutės Ciplijauskaitės vardinės stipendijos laimėtojas. Festivalio atidarymo šventėje svečiuosis Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje misijos vadovo pavaduotojas Carlos Lucini Baquerizo ir VDU bendruomenės nariai. Svečių lauks šventinis gimtadienio tortas.
Viso festivalio metu dalyvius džiugins kviestiniai svečiai: Jordana González Cruz iš Kosta Rikos, María José de Urraza iš Argentinos, Aleksas Eugenijus Kulvietis iš Kolumbijos, Daniel Mendoza iš Meksikos ir José Ramón Díaz Ordaz iš Ispanijos. Autentiški pasakojimai nugabens į tolimiausias Lotynų Amerikos šalis, atskleis dar negirdėtų faktų ir istorijų, o antrąją festivalio savaitę savo sukauptas žinias ispanakalbių šalių mylėtojai galės pasitikrinti smagiame protų mūšyje.
Nors daug dėmesio šiemet skiriama Lotynų Amerikos šalims, ne nuošalyje liks ir Ispanijos kultūra. Gurmanai kviečiami paragauti ispaniškų užkandžių – tapas ir daugiau sužinoti apie šios šalies gastronomijos tradicijas, kurias pristatys Lietuvoje gyvenanti ispanė, VDU Užsienio kalbų instituto dėstytoja Rocío Cortés Gañán. Ispaniško kino mylėtojai laukiami dokumentinio filmo „Viena diena Loro parke“ (isp. „Un día en el Loro Parque“) peržiūroje.
Šis festivalis išsiskirs moksleivių gausa: VDU Rasos, Kauno Maironio universitetinės ir Varpo gimnazijų moksleiviai turės išskirtinę galimybę pažinti ispanakalbes šalis ir kultūras per ispanų kalbos pamokas, kurias šiose gimnazijose ves VDU ispanų kalbos dėstytojai ir studentai.
Šiemet visame pasaulyje minimos 400-ios Miguelio de Cervanteso Saavedros mirties metinės. Drauge su literatūros gerbėjais savo žiniomis apie M. de Cervanteso asmenybę ir kūrybą pasidalins vertėjas, ispanų kalbos dėstytojas Bronius Dovydaitis. Žymiausiam Ispanijos rašytojui skirtame renginyje vyks kūrybos skaitymai ir literatūrinės diskusijos. Dar vieną renginį visai Kauno miesto bendruomenei, skirtą M. de Cervanteso ir V. Šekspyro mirties metinėms, dovanos VDU bendruomenė, kuriame dalyvaus ir šio festivalio organizatoriai. Žymiausiose Kauno miesto vietose bus skaitomos abiejų rašytojų kūrybos ištraukos ispanų, anglų, italų, prancūzų ir lietuvių kalbomis.
Balandžio 28 dieną, skambant gyvai atliekamoms ispaniškoms dainoms, „Primavera en español“ festivalis atsisveikins iki kitų metų. Uždarymo fiestoje bus apdovanoti fotografijos konkurso nugalėtojai, išdalytos padėkos festivalio organizatoriams, rėmėjams ir draugams.
Ispaniško kultūros festivalį „Primavera en español“ organizuoja M. de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas ir VDU Užsienio kalbų institutas, bendradarbiaudami su Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje. Ispaniškos šventės Kaune idėja gimė 2011 metais ir nuo tada iniciatyvių studentų ir dėstytojų dėka kasmet sugrįžta į VDU spalvinga renginių gama.

Renginys socialiniame tinkle Facebook.