Ankstyvą balandžio 10-ios rytą Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubo nariai kvietė einančiuosius į paskaitas stabtelti kelioms minutėms ir parašyti ispanišką laišką. Festivalyje „Primavera en español“ pirmą kartą suorganizuota socialinė veikla – draugystės akcija „Laiškas į Gambija“ sulaukė VDU studentų ir dėstytojų susidomėjimo, parašytos kelios dešimtys laiškų.

Gambija yra viena mažiausių ir skurdžiausių Afrikos valstybių, tačiau ir ten žmonės nori išmokti ispanų kalbos. Visgi Gambijos studentams tai yra žymiai sudėtingiau. Prieš tris metus Gambijos universitete pirmą kartą buvo pradėta mokyti ispanų kalbos. Deja, vos tik įsteigtas pirmasis ispanų kalbos departamentas neteko finansavimo (priežastis – Ispanijos ekonominė krizė), todėl čia dėsčiusi Leyre Alejaldre nebegavo atlygio ir turėjo sugrįžti į Ispaniją. Jauna ispanė nepasidavė ir įsteigė socialinę iniciatyvą „ELE de Leyre“ ir jau trečius metus gyvena ir moko ispanų kalbos Gambijoje, nors ir turi tik labai ribotus finansinius išteklius. Leyrei padeda geros valios žmonės iš viso pasaulio, kurie aukoja lėšas tam, kad ispanų kalba vis dar būtų mokoma Gambijos universitete. Mažiausios Afrikos šalies ispanų kalbos studentai neturi vadovėlių ir tik vos kelias ispaniškas knygas. Socialinės draugystės akcijos „Laiškas į Gambiją“ organizatoriai nusprendė bent jau savo laiškais pralinksminti gambiečius ir paįvairinti jų ispanų kalbos paskaitas.

M. de Cervanteso klubo nariai paruošė laiško šabloną ir reikalingiausių ispaniškų frazių sąrašą, todėl rašyti ispanų kalba galėjo kiekvienas norintis. Laiškuose VDU studentai pasakojo apie savo pomėgius, studijas, universitetą ir netgi kvietė studentus iš Gambijos atvykti į Lietuvą. Kūrybingieji akcijos dalyviai savo tekstus sugalvojo iliustruoti ir paveikslėliais. Spalvingi, nuoširdūs ir gerų linkėjimų kupini laiškai Gambijos universiteto studentus pasieks jau kitą mėnesį.

Dėstytoja Leyre Alejaldre labai apsidžiaugė sužinojusi apie šią VDU studentų suorganizuotą akciją ir atsiuntė padėkos filmuką, kuriame skamba ir lietuvių kalba. Daugiau apie ispanų kalbos mokymo iniciatyvą Gambijoje galite rasti socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje ELE de Leyre.

Vigilija Žiūraitė
Jono Petronio nuotraukos
Socialinės akcijos „Laiškas į Gambija“ akimirkos: