Balandžio 20-ąją į Vytauto Didžiojo universitetą sugrįžo didžiausias ispaniškų renginių festivalis Lietuvoje „Primavera en español“, ispaniškosios kultūros mylėtojus suburianti jau jubiliejinį, penktąjį kartą. VDU Didžiojoje auloje vykusio iškilmingo atidarymo metu netrūko staigmenų ir puikių emocijų.
Renginio pradžioje šventės vedėjai pakvietė prisiminti penkis pavasarius kupinus džiaugsmo.  Keliaudami laiku susirinkusieji galėjo išgirsti kaip nuo 2011 metų kasmet organizuojama šventė išaugo į porą savaičių trunkantį festivalį, stebinantį savo renginių gausa ir įvairove. Prisiminimais apie pirmąją ispaniškos kultūros savaitę, tuomet organizuotą kartu su Kauno Technologijos universitetu, dalinosi VDU Užsienio kalbų instituto direktorė prof. Nemira Mačianskienė. Ji ypač džiaugėsi festivalio sėkme ir teigė, kad 1989 metais universitetą atkūrę garbūs asmenys, tarp jų ir ispanistė Birutė Ciplijauskaitė, dabar būtų tikrai laimingi ir patenkinti studentų iniciatyvomis. 
2012-uosius prisiminė VDU ispanų kalbos lektorė Inga Savickienė kartu su Lietuvos sveikatos

mokslų universiteto studentu Kevinu Maldonado, kuris aktyviai prisidėjo prie festivalio veiklų. Lietuvius ir ispanus studentus tuomet suvienijo šūkis „Unidos en la diversidad“ (liet. Skirtingi, bet vieningi). Sekantys festivalio metai buvo ypatingi Miguelio de Cervanteso klubo narėms Justei ir Vaivai, kurios pirmą kartą prisidėjo prie šventės organizavimo. Merginos pasakojo, kad tuomet pirmą kartą šventė Tarptautinę knygos dieną pagal ispanišką tradiciją. Vienas iš įsimintiniausių personažų – Don Kichotas – sugrįžo specialiai į festivalio jubiliejų ir ieškojo kas pakeis jo draugą Sančo Pansą.

Prisiminimais apie pernykštį festivalį „Primavera en español“ buvo pakviestas pasidalinti Ispanijos Karalystės ambasados kancleris Fernando Gargallo, kuris kaip ir pernai, taip ir šiemet, negailėjo pagyrų VDU studentų ispanų kalbos žinioms. Jo teigimu, festivalis yra ne tik itin profesionaliai suorganizuotas, bet ir labai linksmas. VDU dėstytojai Vigilijai Žiūraitei vardijant 2014-ųjų festivalio programos renginius, į salę netikėtai įsiveržė pernai sukurtos telenovelės herojai – blogietė Kasandra ir jos sužadėtinis Javieras Alonso. Šie taip pat privertė publiką kvatotis.
Festivalio atidarymo svečiai turėjo išskirtinę galimybę pamatyti muzikinio klipo „Te mueves tú, se

mueven todos“ (liet. Šoki tu, šoka visi) premjerą – beveik mėnesį trukusių filmavimų darbų rezultatą. Jame galima išvysti ispanišku ritmu šėlstančius kauniečius, VDU akademinę bendruomenę, užsienio studentus, moksleivius bei atsitiktinius praeivius. Klipui įpusėjus, netrukus šokį gyvai pademonstravo ir ispanų klubo nariai, privertę visą salę garsiai ploti. 

Ypač įsimintina ispaniškojo pavasario pradžia tapo VDU studentei Justei Kazbaraitytei – ji paskelbta profesorės Birutės Ciplijauskaitės vardinės stipendijos laureate. Kiekvienais metais vienam aktyviam M. de Cervanteso klubo nariui skiriama stipendija vasaros ispanų kalbos kursams Saragosos universitete. 

Smagų atidarymą vainikavo Giedrės Kelpšaitės atliekamų ispaniškų dainų koncertas bei vaišės.

Liveta Burkšaitė
Jono Petronio nuotr.