Balandžio septintosios popietę Kaune, Vytauto Didžiojo universitete, prasidėjo jau tradicija tapęs ispaniškos kultūros festivalis „Primavera en español“. Šiemet festivalio renginius, vyksiančius beveik dvi savaites, jungia tema „Ispanų kalba pasaulyje: 25 metai VDU“. Festivalį organizuoja Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas ir VDU Užsienio kalbų institutas padedant Ispanijos Karalystės ambasadai Lietuvoje.

Jau ketvirtojo ispaniško pavasario oficiali atidarymo šventė vyko VDU Didžiojoje auloje. Sveikinimo žodžiais renginį pradėjo VDU plėtros prorektorė Natalija Mažeikienė. Profesorė džiaugėsi festivalio „Primavera en español“ organizatorių išradingumu ir teigė, kad tokie renginiai puikiai atskleidžia VDU puodelėjamas daugiakalbystės ir tarpkultūrinio bendravimo tradicijas. Ispanų kalbos studentų bei dėstytojų iniciatyva džiaugėsi ir VDU Užsienio kalbų instituto direktorės pavaduotoja Vilma Bijeikienė, supažindinusi atidarymo šventės dalyvius su ispanų kalbos istorija VDU. V. Bijeikienė pabrėžė, kad per visus 25-erius atkurtojo VDU metus ispanų kalba buvo viena iš populiariausių. Šios kalbos studentai norėjo mokytis visada, todėl ji buvo dėstoma kiekvieną semestrą. Iš viso VDU ispanų kalbos mokėsi ir puikių rezultatų pasiekė beveik 1500 studentų.

Po šių sveikinimų žodį tarė Miguelio de Cervanteso klubo prezidentė Vigilija Žiūraitė. Anot jos, aukšti universiteto bendruomenės įvertinimai ir yra puikus įrodymas, kad klubo veikla iš tiesų naudinga ir reikalinga. Galiausiai pranešimą apie ispanų kalbą pasaulyje pristatė renginyje viešėjęs Ispanijos Karalystės ambasados atstovas Fernandas Gargajas. Jis dalijosi įdomiomis įžvalgomis ir faktais apie ispanakalbį pasaulį – pavyzdžiui, pateikė duomenų, kad ispanų kalbos pasaulyje kasdien mokosi maždaug 20 milijonų žmonių. Svečias pasakojo apie galimybes, kurios atsiveria veikliam žmogui, gebančiam bendrauti ispaniškai, ir stebėjosi puikiomis VDU studentų ispanų kalbos žiniomis.

Po ambasados atstovo pranešimo pristatyti būsimi festivalio renginiai, o šventės atidarymą vainikavo VDU Muzikos akademijos studentės, dainininkės Karolinos Ščiuckaitės ir pianistės Loretos Haidari pasirodymas. Pasibaigus oficialiajai šventės daliai, atidarymo dalyviai buvo pakviesti pasišnekučiuoti ir paskanauti ispaniškų vaišių.

Festivalis „Primavera en español“  vyks balandžio 7–17 dienomis. Jeigu domitės ispanų kalba ir kultūra, jau šią savaitę galite apsilankyti renginiuose „Ispanų kalba VDU: patirtys, pasiekimai, svajonių išsipildymas“, „Mūsų vikystės telenovelės“ arba sudalyvauti socialinėje draugystės akcijoje „Laiškas į Gambiją“.

Regina Sabonytė

Simonos Siniauskaitės nuotraukos