Balandžio 23 dieną Kaune prasidėjo ilgai lauktas ir beveik dvi savaites truksiantis ispaniškos kulūros festivalis „Primavera en español 2013“, kurį organizuoja VDU Užsienio kalbų institutas ir Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas.

Nors dangus buvo apniukęs, M. de Cervanteso klubo nariai universiteto bendruomenei bei kauniečiams dovanojo ispaniškos saulės spindulius. Balandžio 23-osios vidurdienį, skambant ispaniškiems ritmams, studentai universitete sveikino kiekvieną sutiktąjį, dovanodami knygas ir rožes – taip buvo minima tarptautinė Knygos diena. Vėliau ispaniškas šurmulys persikėlė į Laisvės alėją, kur buvo pasveikinti ir kauniečiai. Studentai džiaugėsi, kad pavyko įgyvendinti Joano Plazos, Kauno „Žalgirio“ vyr. trenerio ir rašytojo, idėją – Knygos diena buvo paminėta taip, kaip ją švenčia Barselonos gyventojai. Tikimasi, kad toks tarptautinės Knygos dienos minėjimas ilgainiui taps gražia tradicija Kaune.

Po knygų ir rožių fiestos Laisvės alėjoje, studentai sugrįžo į universitetą, kur laukė dar vienas renginys – parodos „Alhambra, laiko šviesa“ atidarymas. Ją universiteto bendruomenei dovanoja Ispanijos Karalystės ambasada. Parodos atidarymo proga sveikinimo žodį tarė UKI direktorės pavaduotoja Vilma Bijeikienė ir Ispanijos Karalystės ambasados atstovas p. Carlos Lucini Baquerizo. Misijos vadovo pavaduotojas teigė, kad ši paroda suteikia galimybę ne tik pasižiūrėti į neįtikėtino grožio Alhambra rūmų ansamblį, bet ir geriau pažinti XIII-XVa. Ispanijos dvasią, istoriją, architektūrą ir meną. Paroda bus eksponuojama iki gegužės 2 dienos, K. Donelaičio g. 52 2-ojo aukšto fojė.

Oficialiai paskelbta festivalio pradžia

Pirmosios dienos renginių sąrašą užbaigė Didžiojoje auloje vykusi oficiali festivalio „Primavera en español 2013“ atidarymo šventė. Buvo galima išgirsti daug gražių sveikinimo žodžių iš VDU studijų prorektoriaus Kęstučio Šidlausko, kuris pripažino, kad šis ispaniškų renginių maratonas vertas pavasario festivalio vardo. Vėliau žodis buvo perduotas jau minėtam garbingam svečiui iš Ispanijos ambasados – p. Carlos Lucini Baquerizo. Jis paruošė prezentaciją apie garsiausio Ispanijos rašytojo Miguelio de Cervanteso kūrinio pagrindinį herojų Don Kichotą ir jo įtaką Ispanijoje bei kitose šalyse, formuojant nuomonę apie ispanų tautą.

Galiausiai Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubo prezidentė Vigilija Žiūraitė supažindino atidarymo šventės dalyvius su klubo veikla, pasiekimais ir pabrėžė, kad reikėjo nueiti ilgą kelią iki to, ką klubas yra pasiekęs dabar. „Mes lyg maži Don Kichotai kovojome už ir prieš – prieš sukurtus stereotipus ir už savo svajones“. Pasak jos, nuo spalio mėnesio atgijęs ir aktyviai veikiantis klubas turi dar daug idėjų ir planų, tad tikrai yra nemažai ko siekti.

Atidarymo šventę vainikavo VDU Muzikos akademijos studenčių Gretos Veličkaitės, Indrės Grušelionytės ir Karolinos Šciuckaitės koncertas, kuriame buvo atliekami ispaniški kūriniai. Po jo, pasibaigus oficialiajai daliai, visi šventės dalyviai buvo pakviesti prie vaišių stalo, kur jų laukė ispaniški užkandžiai ir vyno taurė.